Какво не знаеш за зоната на комфорт

/ 11 януари, 2022
11 януари, 2022

Често чуваш съвета: “Излез от зоната си на комфорт!”. Колко лесно е да го направиш в действителност? Наистина ли е необходимо непрекъснато да правиш неща, които те плашат и притесняват, за да достигнеш така наречената зона на растеж?

Знаеш ли, че понятието “зона на комфорт” се е появило преди около 30 години и е било обяснено като поведенчески модел, при който човек действа без изразено чувство на тревожност, използвайки ограничен набор от поведения, за да поддържа изпълнението на едни и същи дейности в хармония със себе си, без усещане за риск и тревожност от неизвестното.
Обикновено зоната на комфорт се свързва с добре заучени неща, част от нашата ежедневна рутина и липса на непознати и рисковани начинания.
Лесно можеш да определиш твоята индивидуална зона на комфорт, като вземеш под внимание:

  • специфичните дейности от твоето ежедневие,
  • за какво си мислиш често през деня,
  • какви са твоите разбирания по дадени теми,
  • какво поведение показваш в определени ситуации, като всичко това формира твоите навици и реакции.

От зоната на комфорт, в която се чувстваш сигурен, достигането до зоната на растеж включва преминаването в две други зони – зоната на страха и зоната на научаването на нови неща.
Зоната на страха е онзи момент когато в опит да направиш нещо ново започваш да се оправдаваш с другите около теб или с късмета, шанса и случайността. Все пак “много хубаво, не е на хубаво…”.Това е моментът, в който под наставлението или съвети от околните ти намираш оправдание да се откажеш, най-вече защото си неуверени в себе си и своите собствени възможности.
В зоната на научаване на нови неща преминаваш с готовност да се справяш с предизвикателствата и промените, които стоят пред теб. Същевременно придобиваш нови умения и разширяваш зоната си на комфорт. Така стигаш до зоната на растеж, в която си поставяш нови цели, мечтаеш за неща, които преди не си си мислили за достижими и намираш призванието си.
За да пристъпиш към зоната на страха си е нужен кураж. Без да имаш ясна представа към какво си се насочил или какъв е пътят, които предстои да извървиш, като в допълнение на това ти липсва опит е съвсем нормално и естествено да се породи у теб чувство на тревожност и притеснения. Преодоляването на тези усещания те води в зоната на научаване на нови неща, където усвояваш точно как да се справиш с твоите страхове и ефективно да преодоляваш предизвикателствата по пътя си. След този период на научаване ти реално увеличаваш твоята зона на комфорт с придобитите нови умения и си в зоната на растеж където смело можеш да поставиш нова, по-висока цел.
Много важно за теб е да определиш две неща:

  • До къде се простира твоята зона на комфорт – погледни по-горе в поста от какво е съставена зоната на комфорт и отговори за себе си на всеки един от аспектите, за да разбереш параметрите на твоята зона на комфорт.
  • Кои са твоите силни страни – всеки от нас е добър в нещо или в набор от неща.

Кои са те за теб?
Процесът на преминаване от зоната на комфорт към зоната на растеж не е линеен, може да включва възходи, връщане в отправната точка, време на застой. Понякога може да е нужно да се върнеш за кратко в зоната си на комфорт, за да придобиеш сила отново да продължиш напред.
Да вземем например Антон. Той иска да отслабне и да види коремната си преса. Свикнал е да тренира всяка мускулна група в определен ден. Не му харесва да тренира крака затова и не го прави. Все по-често чува, че е по-оптимално да тренира цяло тяло. Няма идея от тренировъчен обем, но се опитва все пак да структурира някаква тренировъчна програма. На всичко отгоре покрай модерните болести го е страх да тренира в зала и трябва да измисли някакви упражнения вкъщи. Изгледал е десетки клипове с упражнения, уффф, все се промотира клека. Дали да не пробва и той, все пак след като всеки кляка и той ще пробва. Избира още няколко движения, които му харесват повече и за които има оборудване вкъщи и ще опита да тренира всеки ден след работа. Първата седмица успява само 3 пъти, втората седмица тренира 4 пъти, обаче нещо не е наред. Боли го кръста, освен това е доста трудно да се съсредоточи да тренираш вкъщи. Жена му смята, че с тези тренировки най-много да се контузи. Дали пък вече да не започне да ходи на фитнес, че вкъщи и без друго е тясно да се правят упражнения. Ами май така е по-разумно. Антон приключва опитите за супер форма вкъщи и може би ще опита пак някой ден.

Ако и ти като Антон имаш желание да влезеш в топ форма е добре да прецениш за себе си няколко неща:

  • Какво е твоето ниво с тренировките – начинаещ, средно напреднал, напреднал;
  • Колко пъти можеш да тренираш всяка седмица с удоволствие, за колко време;
  • Има ли кой да проследява техниката на движенията, които изпълняваш. Може би имаш приятел, който е по-напреднал от теб и би ти помогнал, ако не се справяш добре;

Ако си начинаещ или си тренирал известно време, но нямаш увереност в знанията си, вероятно е добре за теб да почерпиш знания от достоверни източници преди да пристъпиш към структуриране на тренировъчна програма. Ако това те затруднява, се замисли дали можеш да се обърнеш към професионалист с опит, който да те насочва по пътя към твоята цел и да ти спести малко време в лутане и болежки.
Успех! И не забравяй, че дори и най-малката стъпка напред е прогрес!

Сподели статията!

Свързани статии