Какво би било, ако си пример за някого?

/ 8 януари, 2022
8 януари, 2022

Даваш ли си сметка, че всяко твое действие или бездействие може да бъде пример за подражание на хората около теб? Да бъдеш инфлуенсър е модерно, но реално всеки един от нас оказва влияние върху изборите на близките и приятелите си, понякога дори и на случайни хора, с които се оказваме на едно и също място по едно и също време. Нашето поведение е огледало най-вече за нашите деца, тъй като ние сме първите хора, които формират техните представи за правилно и грешно, възможно и невъзможно, добро и зло, знания, страхове, интереси и т.н.

Помниш ли когато беше в гимназията или университета как имаше съученици/ състуденти, които се отличаваха от другите, те организираха дадени събития, те повеждаха група от хора да прави или не прави нещо. Сякаш нямаха типичната за тези години неувереност, излъчваха самочувствие и другите се водеха по тях. Може би ти беше този човек, може би ти се искаше да бъдеш? Какъв беше ти? Как се чувстваше? А трениране ли? В каква форма беше?

Днес на работа си пожела да бъдеш като колегата ти, който сякаш с лекота преминава през всяка промяна, свободен да заяви позицията си и да отстоява доводите си, как успява той? Какво повече знае от теб? Как така ти трета поредна година чакаш заветното повишение, изпълнявайки всяка задача добре или поне добре според теб. Всъщност ти осмели ли се да попиташ мениджъра си как се справяш, какво не достига, кои са детайлите, които трябва да подобриш? Как успяваш да се справиш със стреса, който работата акумулира? Може би е добре да повишиш физическата си активност? И не, не е задължително да се потиш в залата и без друго е затворена в момента. Прибери се пеш от офиса доколкото е възможно, планирай разходка през уикенда, не ползвай асансьор,, вземи си колело..начини много.

Прибираш се вкъщи. Детето подскача щастливо напред-назад и иска да ти каже хиляда и три неща. Ти обаче имаш нужда от 5 минути уединение, буквално да не правиш нищо. Това е супер ок и нормално, все пак денят беше ужасен. Преглеждаш набързо стената във фейсбук и инстаграм и си готов да отговаряш на всички въпроси и да играете заедно. В следващия момент обаче виждаш как малкия немирник се е залепил за телевизора и започваш изнервено да му обясняваш как това е вредно, как трябва да стои по-далеч, как е гледал дълго време и по-добре да ходи да играе с играчките си. Чудесно, но ти самият до този момент беше хванал телефона си и преглеждаше за пореден път социалните мрежи. Дали детето може да се сети за другата алтернатива за игра, ако ти самият винаги посягаш към телефона си и цъкаш безцелно на него? Със сигурност имате поне една топка вкъщи и поне малко междублоково пространство, ако не си щастливец, който живее в къща. Ами излезте навън, раздвижете се. Хем ще прекарате малко ползотворно време заедно, хем ще се позабавлявате и ще сте по-активни.

Да водиш чрез пример не е просто начин да убедиш някой да направи нещо. Това е ключ към това ти да се стремиш непрекъснато да подобряваш себе си и способностите ти. Обикновено ще ти се наложи да излезеш от зоната си на комфорт, но пък какво по-хубаво от това да преодолееш себе си и да си докажеш, че ти можеш!

Да покажеш на някого, че нещо е възможно непременно създава мотивация у втория човек най-малко да опита да направи това, което вече е направено, а защо не и да го подобри. От друга страна когато ти изпълняваш дадена цел, която си си поставил идва моментът на това “да вдигнеш летвата” или да се само предизвикаш, защото ако днес си клекнал с 200 кг за 4 повторения, дали пък следващия път няма да можеш да клекнеш с повече?

Разбира се, за да бъдеш добър във воденето чрез личен пример трябва да се вземат предвид няколко важни фактора:

  • Не се притеснявай да си изцапаш ръцете: може би клека с 200 кг за повторения няма да се получи в първия момент когато си помислиш, че искаш да го направиш, важното е да не се отказваш и да полагаш целенасочени и постоянни усилия в правилната посока. Да водиш с пример предполага, че ти можеш устойчиво във времето да се представяш на нужното ниво, не просто еднократно да си направил нещо добре.
  • Поемай отговорност за действията си и анализирай както грешките, така и успехите си по пътя. Стреми се към самодисциплина.
  • Бъди отговорен и осъзнат към себе си. Дали целта оправдава средствата само ти можеш да решиш, но винаги премисли два пъти какво правиш, как и защо го правиш, носи ли ти удовлетворение.

Сподели статията!

Свързани статии