Какво ни носят промените?

/ 5 януари, 2022
5 януари, 2022

Един на всеки трима души би избегнал промяната, ако има възможност за избор, но същевременно почти 90% от хората вярват или биха искали живота им след 5 години да бъде по-различен от сегашния.

Около 32% от хората биха се отказали от дадена дейност или цел, ако не видят моментален резултат от положените усилия.

Над ⅔ от нас са притеснени и се страхуват тогава когато са несигурни относно бъдещето си в различни аспекти на живота.

Според статистиката повтаряме около 45% от нашето поведение всеки ден или с други думи правим едно и също нещо по един и същи начин на едно и също място всеки ден.

Замисли се как протича обикновено деня ти и може би ще откриеш, че това е точно така.

Може би при теб този процент е дори по-голям. Замисли се кога за последен път опита нещо ново? А защо? Какво те провокира? Как се чувстваш когато правиш нещо за първи път?

Какво всъщност е промяната? Вероятно дефиницията зависи от нашата възраст, житейски и професионален опит, ценности, мотивация, търсения, желания. За един промяна е да се премести в друг град, за друг да започне нова работа, за трети да създаде семейство, за четвърти да загуби близък, да се откаже от вреден навик. За повечето от нас промяна винаги е необходима тогава когато искаме да постигнем дадена цел – няма как да постигнеш най-добрата си форма, ако не започнеш да тренираш и да се храниш по-осъзнато, ако продължаваш да неглижираш какво избираш да хапваш, ако не успяваш да си дадеш време за почивка.

Как промяната всъщност може да е най-доброто нещо за теб? Смяната на перспективата обикновено ни помага да откриваме нови възможности. В началото на всяка година всеки малко или много е обнадежден, че след изминалата година заслужава да му се случат по-хубави преживявания и постигане на поне няколко от набелязаните цели.

Например: да влезеш в по-добра форма, да се храниш по-здравословно, да повишиш силата в упражненията, които правиш. Набързо съставяш цял списък неща, които искаш, но някъде измежду празничните трапези и приповдигнатото настроение ежедневието се връща и..хайде, ще изчакаме до 31.01, ако не до 31.03, ако не до 01.01 на следващата година…

И така перфектното време за постигането на твоята цел не идва никога, ако ти не направиш първата крачка в тази посока. Дори и да ти изглежда, че си супер далеч, ако не отлагаш, а все пак предприемеш някакво действие е по-вероятно да постигнеш целта си, отколкото ако чакаш да дойде “перфектния момент”, просто защото той никога не идва.

Ако ти искаш да влезеш в по-добра форма помисли как можеш да компенсираш затворените зали, така че все пак да имаш някаква активност. Не е задължително да си сложил стойка за клек в хола, за да бъдеш достатъчно активен – разходи се в планината, тичай по плажната алея, отиди на боен спорт, преоткрий плуването, потърси тренировки вкъщи. Някакво движение е по-добре от нулева активност и очакване на отварянето на залите и перфектния момент. Обикновено сме склонни да бъдем максималисти и да възприемаме стратегията “всичко или нищо”. Това обаче не е работещо решение за всеки един от нас и във всяка ситуация.

Намери кое работи за теб. Дерзай!

Сподели статията!

Свързани статии