Самоосъзнатостта е умението да разбираш себе си

/ 26 март, 2022
26 март, 2022

Знаеш ли че, според статистиката около 95% от хората смятат, че притежават самоосъзнатост, но реално не повече от 10-15% наистина могат да бъдат определени като самоосъзнати.

Случвало ли ти се е да смяташ, че вината винаги е някъде извън теб – причината за неуспеха ти е просто лош късмет или стечение на обстоятелствата?
Критикуваш ли често другите около теб, но същевременно ти изпадаш ли в отбранителна позиция тогава когато някой започне да критикува теб?

Избягваш ли вземането на трудни решения, очаквайки, че нещата все някак ще се наредят?

Погледът към бъдещето носи ли ти предимно притеснение и негативни емоции?

Случвало ли ти се е да прикриваш истинските си чувства, защото те предизвикват у теб страхове, несигурност и/или неувереност как ще се справиш?
Ако отговорът на един или няколко от тези въпроса е положителен, е добре да обърнеш малко по-специално внимание на това как се чувстваш и да поработиш в посока развиване на твоята самоосъзнатост.

Самоосъзнатостта е умението да разбираш себе си – емоциите, които изпитваш в даден момент и как те се отразяват на поведението ти, да познаваш своите силни и слаби страни, като се стремиш да подобряваш недостатъците си, да можеш без притеснение, обективно да анализираш своите мисли, поведение, реакции, ценности и да си готов да приемаш как хората те възприемат без да се засягаш или изпадаш в отбранителна позиция от тяхното мнение.

Самоосъзнатостта би ти помогнала да подобриш собствената ти представа за това какво искаш, какво можеш, какво е добре да подобриш, от какво е за предпочитане да се откажеш, така че всеки ден да си по-добър от предишния.

Например, ако ти имаш проблем с излишните кг може да го отдадеш на факта, че вече няма качествена храна в магазините или да се замислиш дали проблемът не е в теб, твоите хранителни навици и недостатъчна физическа активност. Вместо да избягваш плодовете и зеленчуците, защото вероятно са третирани с опасни химикали и пестициди (така си чувал, не че си почерпил информацията от някакви научно обосновани източници), по-добре помисли какво можеш да предприемеш, за да подобриш хранителната си култура и навици. Започни с малки стъпки, но осъзнато се стреми към промяната.

Как можеш да развиеш твоята лична самоосъзнатост?

  • Направи обективен поглед на себе си: как се чувстваш, какво те кара да бъдеш щастлив, какво те дразни, какво те тонизира, какво те изморява, какво правиш с удоволствие и какво правиш по задължение. Назовавай истинските си чувства, за да придобиваш постепенно увереността, че нищо не е толкова безнадеждно колкото първоначално ти се струва.
  • Не се страхувай от обратната връзка на околните, напротив, търси я тогава когато не я получаваш. Позитивната обратна връзка дори и тогава когато не включва похвала или поздравления колко си уау, може да ти даде обективен поглед на това как се справяш с нещата, които вършиш. Приеми всяка критика като възможност да бъдеш по-добър. Грешките са съвсем естествена част от пътя на всеки човек. По-важното е да анализираш какво и защо се е объркало и да извлечеш поуката от ситуацията.
  • Бъди откровен със себе си и прави повече от нещата, които ти носят радост. Да, бъдещето може да бъде неясно или трудно, но със сигурност предоставя и много възможности. Фокусирай се върху това, на което можеш да влияеш. Излишно е да хабиш енергия и усилия във фактори, които нито зависят от теб, нито можеш да контролираш по какъвто и да било начин. Вместо това давай 100% от себе си в това, което истински зависи от теб и го променяй към по-добре.

Надявам се си съгласен, че за да постигнеш целите си е добре да обръщаш внимание на твоята самоосъзнатост и да се фокусираш върху променливите, които идват от теб и влияят на твоето супер тяло.

Сподели статията!

Свързани статии